Bölcs és bolond babonák

A babona irracionális? Ott, ahol sok múlik előre kiszámíthatatlan tényezőkön, a babonák bevetése akár ésszerű is lehet. Ha legközelebb sem válunk meg szerencsemezünktől és talizmánjainktól, nyugodtan hivatkozhatunk akár kölni kutatókra is. Kerüljük azonban az elkerülő manővereket: ezek nem szerencsét, hanem veszteséget hoznak, sőt ha eluralkodnak rajtunk, akár vesztessé is tehetnek. Világnézete: babona?

Ezt ugyan nem sokan vallanák be! Pedig lehet valaki akár hívő, akár ateista vagy kétkedő, babonái egészen más világlátásról tanúskodnak. Mintha jó- és rosszindulatú dzsinnek vennék körül, melyek ráadásul még engedelmeskednek is mosolyogtató rítusainak. Őseink, még jóval a vallás és a tudomány kezdetei előtt, talán mind így gondolkodtak. Mi sem vagyunk jobbak, sőt: mi már gondolkodás nélkül követjük lelkünk árnyékos oldalának sugallatait. Mintha léteznének segítő vagy ártó hatások, erők a talizmánokban, a négylevelű lóherében, a lópatkóban, il...

A teljes cikk az IPM 2014/9 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Hozzászólások