Mi a tudat, Wigner előtt, alatt, után és egyáltalán?

Hogy mi a test, azt nagyjából tudjuk. Hogy van-e bennünk még Valami Más is, az kérdés, és pláne, hogy még mi. Vannak, akik vallják, hogy más azután nincs is; régebben itthon az értelmiségben szinte kizárólagos volt az ilyen (egyszerűség kedvéért: materialista) hitvallás, de ne felejtsük el, hogy a kutatókat és oktatókat néhány évenként minősítették, és ilyenkor a világnézet fontos volt.

Én fizikus volnék, és tudom, hogy mi volt fontos a Személyzeti Osztály kiküldöttjének egy kutatóintézetben (durván: hogy ne legyen probléma), de akkor nincs is Lélek, Tudat meg efféle. Ennek negyed százada vége, azóta azonban a magyarországi magyar értelmiség más kedves időtöltéseket talált, ami miatt a Lélek/Szellem/Tudat kérdését elhanyagolta. Namost itt a „magyar" is fontos, mint majd látjuk, de a „magyarországi" is. És Wigner Jenő nagyjából 1930-tól németországi lett, azután amerikai. Az itthoni szellemtörténeti hullámzások ettől kezdve nem zavarták, és a terézv...

A teljes cikk az IPM 2014/9 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Hozzászólások