A zene csodás hatalma

Egy orvos számára, aki régóta keresi az okát annak, hogy a magyarok miért élnek 7 évvel rövidebb ideig, mint a szomszédos osztrákok és miért mi vagyunk az Európa Unió beteg nemzete, a zeneszerzők hosszabb élettartamának értelmezése jelenti az igazi kihívást. A kortárs férfinépesség átlagos élettartama maximum 58 évre becsülhető és ezt 20 évvel haladták meg. Érdemes ezért kicsit jobban elmerülnünk az ének és a zene értelmezésében.

Genetikai szempontból fontos kérdés az éneklés és zene eredete, mivel létrejöttében a veleszületett adottságok szerepe, különösen a botfülűek és a kivételes talentumok esetében, kétségtelen.
Az állatok nem tudnak beszélni, de hangokat képesek kiadni magukból. A madarak dalolnak, a kutyák vonyítanak, a szarvasmarhák bőgnek, a többi állat hangadására ki nem térve. Mindezekkel az éneklésnek megfelelő hangadásokkal érzelmeiket (gondolok elsősorban a madarak párzására), fájdalmaikat vagy örömeiket (pl. a kutyák) vagy egyszerűn csak a csorda összetartozását (a s...

A teljes cikk az IPM 2014/9 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Hozzászólások