Amedeo Modigliani: A művész felesége

A sármos, szenvedélyes olasz művész és a fiatal, mai szemmel is igézően szép francia modell tragikus végű szerelmének köszönhetjük a 20. század legszebb női portréit. Amedeo Modiglianinak 1917-ben mutatta be Chane Orloff szobrász a 19 éves, festőnek készülő, félénk, gyönyörű, hosszú hajú lányt, Jeanne Hčbuterne-t aki a leghevesebb szülői tiltakozásra fittyet hányva összeköltözött az addigra már fiatal kora ellenére is sokat megélt, alkohol- és drogproblémákkal, valamint tuberkulózissal sújtott művésszel.

A jómódú livornói családba született Modigliani velencei és firenzei tanulmányok után érkezett Párizsba 1906-ban. Magával hozta az itáliai művészet örökségéből elsősorban Botticelli és Parmiggiano hosszú nyakú, nyújtott alakú szép nőalakjainak emlékét és Dante iránti rajongását. Párizsban a bohém művészvilág magába szippantotta. A Montmartre és a Montparnasse legismertebb alakjaival barátkozott, akiknek a portréit sorra megfestette: Picasso, Max Jacob, Apollinaire, Juan Gris, Chaim Soutine, de a magas termetű, jóképű férfi a legnépszerűbb...

A teljes cikk az IPM 2015/3 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Hozzászólások