Egy disszidens titkosszolga rejtélyes halála Bécsben

Az 1962. május 8-ról 9-re virradó hajnalon a Belügyminisztérium ügyeletére a hegyeshalmi közúti határátkelőről azt jelentették, hogy egy magát belügyi dolgozóként igazoló rendőr őrmester erőszakos úton határsértést követett el, és Ausztriába szökött. A disszidens, Lapusnyik Béla szökése és titokzatos halála mind a mai napig foglalkoztatja a sajtót, a közvéleményt és a kutatókat is.

Az azonnal elrendelt vizsgálatból kiderült, hogy május 8-án este 9 óra tájban a határkilépőhöz egy ázott, civil ruhás férfi érkezett az EG-9996 forgalmi rendszámú Jawa motorkerékpárral. A határőrök látásból ismerték őt mint belügyest, aki több alkalommal járt már ott, és Ausztria felől érkező, figyelés alá vont személyekre várakozott. Aznap Virág Béla határőr alhadnagy volt szolgálatban, aki - miután sokszor látta a fiatalembert - nem is fogott gyanút. Az irodájába belépő, feltűnően jóképű ismerős idegen felmutatta belügyi igazolványát, gra...

A teljes cikk az IPM 2015/3 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Hozzászólások