Rejtélyes halál a hegyekben

A Gyatlov hegymászócsoport tagjai valószínűleg 1959. február elsejéről másodikára virradó éjjel haltak meg az Északi-Urál hegységben. Ma ezt a helyet Gyatlov-hágónak nevezik, az Igor Gyatlov által vezetett, kilenc hegymászóból álló csoport tragikus halálának emlékére. Ez önmagában még nem ad magyarázatot arra, hogy ez az eset miért vonta magára a kutatók, újságírók és politikusok figyelmét, hiszen a hegymászók körében a tragikus halál nem ritka.

Talán a történet rejtélyes körülményei adnak magyarázatot arra, hogy újságcikkek, dokumentumkönyvek is foglalkoztak vele, sőt, a tragédiát még irodalmi művekben, illetőleg játékfilmekben is feldolgozták. Az esettel kapcsolatban legendák keltek szárnyra, időről időre nyilatkoztak a mindenkori illetékesek, megszólaltak az Orosz Parlament képviselői is, az események 50. évfordulóján pedig az orosz állami televízió is sugárzott egy dokumentumfilmet a történtekről. Az azonban, hogy mi történt, még ma is rejtély.


A Holtak-hegye
A Gyatlov-csoport hivatalos...

A teljes cikk az IPM 2015/3 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.Hozzászólások