Kik azok a szabadkőművesek?

A 18. században a szabadkőművességgel egy felvilágosult, emberbaráti elmélkedések és akciók céljával létrehozott szervezet született meg, amely antik, középkori, reneszánsz neoplatonista és felvilágosodás kori szimbólumokat és szertartásokat használt. Titkos ülésezéseik miatt azonban kezdettől gyanakodva tekintettek rájuk.

A mozgalom elnevezése a középkori angol katedrálisok építőitől származik. Munkahelyük közelében épített ideiglenes szállásukat lodge, lakhely, páholy néven emlegették. Az efféle páholyhoz való tartozás azt jelentette, hogy valaki ismeri a mesterség titkos fortélyait. Az építkezéshez felhasznált termésköveket angolul freestone-nak, szó szerinti fordításban szabadkőnek nevezték, ezért az efféle kövekkel dolgozó, magasabban képzett kőműveseket freemason, szabadkőműves néven emlegették. A kőművesek minden országban a mesteremberek elitjéhez tartoztak, a f...

A teljes cikk az IPM 2015/3 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Hozzászólások