Harry S. Truman, az Egyesült Államok harmincharmadik elnöke

1945. április 12-én a Fehér Házban Eleanor Roosevelt e szavakkal fogadta az alelnököt: „Harry, az elnök halott." A döbbent Truman csak ennyit tudott kérdezni: „Tehetek valamit önökért?" Az asszony így válaszolt: „És mi tehetünk valamit magáért? Mert most már maga van bajban!" Truman később e szavakkal idézte fel érzéseit: „Mintha a hold, a csillagok és az összes bolygó zuhant volna rám."

A második világháború befejezésekor az Egyesült Államok lakossága, a világ népességének 7%-a rendelkezett a föld jövedelmének 42%-ával. Az ország gazdasági és katonai szempontból a világ vezető nagyhatalmává vált. A termelési kapacitás megduplázódott a világháború idején, a békés gazdálkodásra való átállás azonban nem volt könnyű. 1946-1947 folyamán a termelés csökkent, az árak emelkedtek, a fellendülés csak az ötvenes években indulhatott meg. Bár az Egyesült Államok rendelkezett a világ leghatékonyabb katonai gépezetével, valamint ...

A teljes cikk az IPM 2015/3 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Hozzászólások