A Tőzsdepalota – 2. rész

Az 1907-re megépült Szabadság téri volt Tőzsdepalota, majd MTV-székház újrahasznosítása új tulajdonosa a Michael Tippin nevével fémjelzett kanadai társaság koncepciója szerint valósul meg. 2009-ben kaptak építési engedélyt, de annak lejárta, majd meghosszabbítása után csak 2014-ben kezdődtek érdemi munkálatok. Építés még nem, de bontás, a korábbi évtizedekben eltakart, de „túlélő” gazdagság, a megmaradt eredeti részletek feltárása folyik éppen.

A Tőzsdepalota átépítésének terve kétszer szerepelt az akkori Központi Építészeti Műszaki Tervtanács napirendjén öt évvel ezelőtt. Mindkét ülésen részt vettem.
Az első terv, amit a kanadai építész és csapata behozott, még tartalmazott egy teljes emeletráépítést, egy nagy üveggömböt a tető felett, s mind a két tőzsdeterem szintekre osztásával létrehozott sok-sok új iroda-négyzetmétert.
A ház értékeinek megtartása melletti érvek megfogalmazásában sokat segített a helyszín ismerete. A trükk, amit elkövettem, az volt, hogy meghí...

A teljes cikk az IPM 0/8 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Hozzászólások