Európában a németeknél él a legtöbb elhízott ember

Német demográfusok szerint az 50 év felettiek körében 2030-ig 30-80 százalékkal nőhet az elhízottak száma Németországban.

Christina Westphal és Gabriele Doblhammer, a rostocki demográfiai kutatóközpont munkatársai az 1999 és 2009 közötti növekvő trendből indultak ki: ha ez folytatódik, 2030-ig 80 százalékos emelkedés várható. Még a legkedvezőbb forgatókönyv esetén is 30 százalékos bővülésre lehet számítani.
Az utolsó, 2009-es adatok szerint az 50 év feletti németek körében már 6,1 millió az elhízott (30 fölötti testtömegindex) és 15,8 millió a túlsúlyos (25 és 30 közötti testtömegindex). A kutatók szerint ennek két fő oka van:
Az emberek egyre tovább élnek. Németországban magas az átlagéletkor, így egyre többen élhetik meg azt a kort, amikor az elhízás egyre gyakoribbá válik.
Keveset mozgunk és sok szemetet eszünk. A csökkenő testmozgás mellett az egészségtelen táplálkozás – gyorséttermek, készételek – elhízás szempontjából különösen veszélyes.
A kutatók szerint Németország nemzetközi összehasonlításban sem áll túl jól. Bár Spanyolországban még nagyobb méreteket ölt az időskori elhízás, 2020-ban már Németország lehet az elhízás Európa-bajnoka. Az adatok szerint a világelső Egyesült Államokat viszont még akkor sem fogják tudni megütni.


Hozzászólások