Meteoritot talált a Marson az űrszonda

Először fedezett fel meteoritot a Marson a Curiosity űrszonda. A hatalmas, majdnem két méter széles, vastartalmú objektumnak a tudósok a Libanon nevet adták.

A Curiosity fotóin felfedezték a meteorit közeli, kisebb párját is, mely a Libanon B nevet kapta. Az amerikai űrkutatási ügynökség (NASA) kedden tette közzé a meteorit fotóit, melyeket a Curiosity május 25-én készített.
„Heavy Metal! (Nehézfém!) Vasmeteoritot találtunk a Marson!” - írták az űrszonda irányítói a Twitteren. Guy Webster, a NASA és a Kaliforniai Műszaki Egyetem pasadenai sugárhajtási laboratóriumának munkatársa elmondta: a Curisity egyik felvételén, a két Libanonon túl látszik egy harmadik, szintén két méter körüli meteorit.
Ez az első alkalom, hogy a Curiosity 2012. augusztusi landolása óta meteoritra bukkant a Marson. A felvételek a nagy felbontású Chem-Cam (vegyészeti kamera) és a Remote Micro-Imager (RMI) kamerákkal készültek. A fotók különös, szögletes mélyedéseket mutatnak a kövek felszínén. A NASA két kisebb Mars-szondája, a Spirit és az Opportunity már talált meteoritokat a vörös bolygón. Mindkét űrjármű 2004-ben landolt, az Opportunity még aktív, a Spirit azonban 2011-ben felmondta a szolgálatot.
A Curiosity augusztus 5-én ünnepli második, Marson töltött évfordulóját, ha földi években mérjük. Első marsi évét, mely 687 földi napnak felel meg, különleges szelfivel ünnepelte június 25-én.


Hozzászólások