A magány ezer arca

Az Európai Szociális Felmérés adatai szerint Európában minden tizedik ember magányos. 26 ország átlagát nézték, Magyarország közöttük élen jár. Miért válik valaki magányossá? Miről szól a magány?

Ha fellapozzuk a Magyar értelmező kéziszótárt, azt találjuk, hogy a magány nem más, mint a mások társaságától elzárkózva, visszavonultan, egyedül élő ember helyzete, állapota. Magyarország online szinonimaszótára szerint a magány jelentését az egyedüllét, elhagyatottság, társtalanság fedi.
Pszichológiai szempontból mégis érdemes különválasztani a magányt az egyedülléttől, hisz az utóbbi akár egy jóleső, feltöltődést segítő, vágyott állapot is lehet egy zsúfolt, eseménydús nap végén, amikor szeretnénk rendezni a gondolatainkat, vagy csak egyszerűen kizárni minden fölösleges ingert, hogy megnyugodjunk, regenerálódjunk. Előfordulhat, hogy akár néhány napig vagy hétig is igényeljük a visszavonulást a külvilág zsongásától. Az egyedüllét két fontos dologban eltér a magánytól. Egyrészt a tudat, hogy van kihez fordulnunk, ha mégis társaságra vágynánk; másrészt, amikor magányosak vagyunk, társas...

A teljes cikk az IPM 2014/7 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Hozzászólások