A Tőzsdepalota

E sorok jegyzőjének a fél élete ebben a házban telt el, személyes emléke számtalan. 2009 nyarán, amikor a Magyar Televízió végleg elhagyni kényszerült ötvenöt évig használt székházát, még körüljárt, fényképezett, összeszedte, amit az épületről akkor tudni lehetett. Most, öt évvel később a téma újra aktuális: megkezdődtek a belső bontási munkálatok, az újabb pesti bér-irodaház építésének munkálatai.

Magyarországon az teljesen természetes dolog, hogy egy házat másra használnak, mint amire megépült. A Tőzsde épületét átalakították más célra, és azután megint más célra, s a rendszerváltás után, mikor ismét szükség lett tőzsdére, egy eredetileg banknak épített házat alakítottak át Tőzsdévé. Aztán ezt a bankból lett Tőzsdét a Vörösmarty tér sarkán 2009/10-ben ismét átalakították valami egészen más célra, bevásárló hely és irodák sora lett benne, s néhány lakás is - mint hallottam.
Egyébként, 2009-ben, amikor kiköltözött a Szabadság téri Tőzsdepal...

A teljes cikk az IPM 0/0 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Hozzászólások