Csodálatos Szent Bölcsesség

Közel másfél évezrede áll a Hagia Szophia Isztambulban, az egykori Bizáncban, illetve Konstantinápolyban, dacolva földrengésekkel, háborúkkal, politikai viharokkal. Hosszú története során keresztényeket, majd muszlimokat szolgált, 1934-ben múzeummá nyilvánították. Gyönyörűsége mind a mai napig megbabonázza látogatóit.

Áldott legyen az Úr, aki megadá nekem, hogy e hatalmas művet megalkossam! Óh, Salamon, túltettem rajtad! - állítólag így kiáltott fel I. Jusztiniánusz keletrómai császár (482-565), amikor belépett az éppen elkészült szentélybe. Az úr 537-ik éve decemberének 27-ik napját írták, s ezen a napon szentelték fel az akkori Európa legnagyobb városában a Szent Bölcsesség templomát, görögül Hagia Szophiát. Szavaival az uralkodó az ószövetségi Salamon templomára utalt, ami a legenda szerint addig Isten legnagyobb házának, s az építészet párját ritkító remekének számított. Pedig ...

A teljes cikk az IPM 2014/6 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Hozzászólások