Ókori egyiptomi ünnepek

Bár az ókori egyiptomi lakosság túlnyomó részének sosem volt lehetősége szentélybe vagy templomba lépni, az év közben rendezett ünnepségek során az egyszerű emberek is közel kerülhettek az istenekhez, akiktől meghallgatást reméltek. Az ünnepeken, amelyek nagy része az ország templomaiban folyó hivatalos kultuszhoz kapcsolódott, sokszor karneválszerű hangulat uralkodott.

Az ókori Egyiptomban az évet három évszakra osztották: mindegyik négy hónapból állt, a hónapok pedig egyenként 30-30 napból. Az első évszak az áradás (akhet) volt, jelezve, hogy a naptári év a Nílus áradásával (július közepe táján) kezdődött. A második évszak, a sarjadás (peret) november közepétől március közepéig tartott: neve az elvetett termények növekedésére utal. A március közepétől a következő áradásig tartó harmadik évszakot pedig forróságnak (semu) nevezték: ekkor aratták le a gabonát és vették számba a termést.
Az így összeadódó ...

A teljes cikk az IPM 2014/5 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Hozzászólások