Papnövelde utca 2.

Él-e még valaki, aki emlékszik arra, hogy a Budát a János kórháztól az Orczy térrel összekötő 14-es és 16-os villamos a történelmi Belvárosnak ebben az utcájában közlekedett? A régi Erzsébet hídtól sínpálya vezetett részben az Irányi utcán át, részben a Ferenciek tere felől a Veres Pálné utcába, majd a Papnövelde utcán át tovább a Kecskeméti utca, Kálvin tér felé. Aztán felszedték a síneket. A villamost 1953 végén felváltotta a 74-es trolibusz - egészen 1973 decemberéig, amikor megindult a 3-as metró építkezése.

Aki felemelt fejjel vagy tekintettel járja a várost, láthatja: a sarokházon ma is megvannak a felsővezetékeket tartó vaskampók - emlékeztetve itt a tömegközlekedésre. És még valami: az „árkádosítás".
A villamosok nehezen fordultak be a szűk utcasarkon, ezért a közlekedési vállalat, a BSZKRT egy embere folyamatosan ott strázsált, s vigyázta, nehogy egyszerre érjen a kanyarba és összeérjen az egymással szemben éppen ideérkező két szerelvény. 1973-ban megszületett a döntés, hogy a szűk sarok biztonságosabbá tétele érdekében árkádosítják a reformkori házat. Megszüntették ...

A teljes cikk az IPM 2015/2 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Hozzászólások