Rémálomfejtés

Ha hatalmas, veszélyes kutya üldözi az álmodót egészen az ébredésig, és ez gyakran ismétlődik, felmerül a kérdés: mit jelenthet ez? Az álomfejtők magabiztosan állnak elő ellentmondó magyarázataikkal. Szexuális támadó, félelmetes felettes, az álmodó saját dühe, avagy lappangó betegség. A tudomány sokáig kívül toporgott az álmok birodalmán, ma azonban kezdi bevenni annak várait és kísértetkastélyait is.

Margaret Bowater híres új-zélandi álomterapeuta szerint az ismétlődő rémálmok, amelyek miatt az álmodó már elaludni is retteg, gyakran erednek traumákból. Egyik kliense igen fiatalon többször vált szexuális visszaélés áldozatává. Próbálta elfelejteni, és nem volt hajlandó beszélni róla. De amikor 22 évesen barátjával sor került volna az első együttlétre, a szörnyű emlékek visszatértek. Ekkor kereste fel a szakembert. Elmesélte egy gyermekkora óta ismétlődő álmát:
Egy nagy faház előtt állok, és látom, ahogy a Kutya közeledik. Gyorsan bemenekülök, magamra csukom az ajt...

A teljes cikk az IPM 2015/2 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Hozzászólások