A Pannon Egyetem informatikai rendszere is segí­ti a ví­ruskutatást

A Pannon Egyetem is csatlakozott a Folding@Home elnevezésű nemzetközi kutatási projekt és közösségi számí­tási platformhoz, amelynek elsődleges célja a koronaví­rus járvány megállí­tása.

A világszintű Folding@HOME projekt lényege, hogy a koronaví­rus elleni vakcina kutatásához szükséges számí­tási feladatokat nem drága szuperszámí­tógépekkel végeztetik el, hanem egyszerűbb, olcsóbb, akár földrajzilag különböző helyen található gépek millión. Ez az informatikai hálózat ugyanakkor kiválóan alkalmas az összetett, hatalmas számí­tási kapacitást igénylő modellezési feladatok elvégzésére. A programhoz való csatlakozási szándék a Pannon Egyetem Környezetmérnöki Intézet oktatói oldaláról indult, a kezdeményezés az intézményvezetés részéről azonnali támogatást nyert.

A távoktatásra áttért Pannon Egyetemen a rendszerbe állí­táshoz szükséges programokat első körben az informatikai oktatótermek gépeire telepí­tik fel. A nemzetközi kezdeményezéshez ugyanakkor a hallgatók saját otthoni számí­tógépeik ez irányú beüzemelésével is csatlakozhatnak, hiszen nagy előnye a hálózatnak, hogy a belépéshez nem kell informatikai tudás, és erős infrastruktúra sem. A Pannon Egyetem rövidesen 3-400, a hallgatók részvételével pedig akár több ezer processzorral is segí­teni tudja a koronaví­rus nemzetközi kutatását.

“A Pannon Egyetem minden szabad informatikai kapacitását a nemzetközi program szolgálatába állí­tja. Az intézmény a hallgatók bevonásával egységesen támogatja azt a kutatási projektet, amelynek célja a koronaví­rus járvány megállí­tása.” – mondta Dr. Domokos Endre a Pannon Egyetem Mérnöki Karának intézetigazgatója.  

További információk:

–          Dr. Domokos Endre intézetigazgató egyetemi docens, Pannon Egyetem Mérnöki Kar, Környezetmérnöki Intézet  +36(30)648-9023 (domokos.endre@uni-pannon.hu)

–          Marton Gábor irodavezető, Pannon Egyetem Folyamatfejlesztési és Informatikai Iroda Tel.: +36 88 624-630

–          Dr. Trájer Attila Környezetmérnöki Intézet (trajer-attila@mk.uni-pannon.hu)

–          Folding@HOME (https://foldingathome.org/)