Három tévhit az e-cigarettáról

Október elejéig 12 halálos áldozatot és 800 feletti súlyos tüdőmegbetegedést regisztráltak az Egyesült íllamok Beteggyógyászati és Megelőzési Központjai (CDC) az e-cigarettát szí­vók körében. Pánik van, a pontos ok egyelőre ismeretlen, ám érdemes néhány tévhitet eloszlatni a nikotinfogyasztás e füstmentes formájával kapcsolatban.

1. TÉVHIT:
AZ E-CIGARETTA ÉLETVESZÉLYES

Egyelőre csak az USA-ban történtek ilyen esetek, amelyből nem vonható le következtetés a teljes kategóriára. Ráadásul Európával ellentétben az USA-ban az e-cigarettákra egyelőre nincs kötelező érvényű szabályozás. Összehasonlí­tásul: az e-cigaretta második legnagyobb piacán, az Egyesült Királyságban egyetlen esetet sem regisztráltak, ahogyan Magyarországon sem. A tengerentúlon a vizsgálatok még zajlanak, ám a halálesetek feltehetően az illegális forrásból származó THC (tetrahidrokannabinol, a marihuána növény pszichoaktí­v hatóanyaga) használatához köthetők.
Ami fontos: aki e-cigarettát használ, hiteles forrásból (semmiképp a feketepiacról) szerezze be a terméket, és ne keverje egyéb összetevőkkel, különösen THC-t tartalmazó olajjal.

2. TÉVHIT:
AZ E-CIGARETTA UGYANOLYAN KíROS, MINT A DOHíNYZíS

A dohányosok 40-60%-a tényként kezeli a fenti megállapí­tást, pedig nem igaz. A dohányzással összefüggő betegségek elsődleges okozói ugyanis a füstben lévő, az égés során felszabaduló káros anyagok. Égéskor több ezer vegyi anyag keletkezik, és ebből 93 olyan, amelyet az FDA (az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal) is károsnak vagy potenciálisan károsnak minősí­tett. A Public Health England adatai szerint e-Cigarettázáskor – amikor égés nem történik – a dohányzáshoz képest 90-95 százalékkal kevesebb káros anyag kerül a szervezetbe.


3. TÉVHIT:
BEHÚZZA A NEM DOHíNYZí“KAT A NIKOTINPIACRA

A felmérések azt mutatják, hogy néhány százalék azoknak az aránya, akik az e-cigarettát dohányos múlt nélkül kezdték el szí­vni. A túlnyomó többség számára ez a dohányzás egyik alternatí­v formája. Ahogyan növekszik a füstmentes termékeket fogyasztók aránya, úgy csökken a füstölőké, ami jó hí­r az egészségügynek. Az Egyesült íllamok Beteggyógyászati és Megelőzési Központjainak adatai szerint 2005 és 2017 között 21-ről 14%-ra csökkent a dohányosok aránya, miközben 3 millióan váltottak e-cigarettára. Azért is jött rosszkor az amerikai pánik, mert ez Elbizonytalaní­thatja a kevéssé káros alternatí­v termékeket keresőket.

FíœSTMENTES ALTERNATíVíK
Érdemes leszögezni, hogy az e-cigaretta sem kockázatmentes, hiszen nikotint tartalmaz, ami pedig függőséget okoz. Aki nullára szeretné csökkenteni a kockázatot, az teljesen szokjon le. Ha pedig még el sem kezdte, akkor ne is tegye. Ha azonban dohányosként nem megy a nikotintól való megszabadulás, akkor gondolkodjon el kevéssé káros terméktí­pusban. Ezeket összefoglalóan füstmentes kategóriának nevezzük és az e-cigaretta csak egy altí­pus. Opció lehet a heví­téses technológián alapuló dohánytermék, amikor dohány és nikotinpárát lélegzik be a fogyasztó. Nincs égés és kátrány, mégis a dohányzás érzését adja. Észak-Európában például kimondottan alacsony a füstölők aránya, itt sokan az úgynevezett szippantható vagy az í­ny mögé helyezhető dohánnyal elégí­tik ki nikotinéhségüket. Fontos még, hogy a fogyasztó a leszokást segí­tő és az alternatí­vát nyújtó termékeket ne keverje egymással.


A cikk társadalmi célú reklám, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.