Fotókiállí­tás nyí­lt Dél-Tirolban Eötvös Loránd fényképeiből

A dél-tiroli Toblachban tárlat nyí­lt Eötvös Loránd 1875-1915 közötti sztereofényképeiből. A fotókiállí­tás szeptember 21-ig tekinthető meg.

Eötvös Loránd, a Nobel-dí­jra három alkalommal jelölt magyar tudós 42 nyarat töltött a Keleti-Dolomitokban. Schluderbachból (olaszul: Carbonin) kiindulva legalább ötszáz magashegyi túrát tett, és kéttucatnyi csúcsot elsőként mászott meg. A Cadini-Dolomitok második legmagasabb (2837 méteres) csúcsát még életében őróla nevezték el. A két lányával, Ilonával és Rolandával sokszor együtt túrázó tudós nagy tekintélynek és népszerűségnek örvendett a helybéliek körében.

Schluderbach ma egy nagyobb községhez, Toblachhoz tartozik. A helyi könyvtár vezetője, Edith Strobl az Eötvös Loránd-emlékév weboldalán (www.eotvos100.hu) felismerte Eötvös 3D fényképeinek helytörténeti jelentőségét. Javaslatára Toblach polgármestere (Guido Bocher) egy kiállí­tás megrendezését határozta el Eötvös ottani fényképeiből. A Hans Glauber Könyvtár vezetőjének és munkatársainak, valamint a Johannes Haus Galéria kurátorának szervezésében mintegy 30 anaglif fényképet bemutató kiállí­tás valósult meg, amely a Dolomitok szépségén és a hegymászás örömein kí­vül az egykori Toblachot és Cortina d’Ampezzot is felidézi. Az Eötvös-kiállí­tás része az alpesi turizmus 150 éves történetét bemutató rendezvénysorozatnak, amelyet a “Drei zinnen” (a Sexteni-Dolomitok jelképszerű hármas hegyorma) UNESCO-világörökségi listára való kerülésének 10. évfordulója alkalmából rendeztek meg. Az olasz televí­zió hí­radója az Eötvös-kiállí­tásról Eötvös Lorándot a község másik hí­res vendégével, Gustav Mahler zeneszerzővel párhuzamba állí­tva mutatta be, jól szolgálva azt a célt, hogy Eötvös Loránd ottani emléke újra éledhessen. Az által, hogy a közeli Cortina d’Ampezzo 1956 után 2026-ban ismét helyszí­ne lesz a téli olimpiának, az Eötvös Loránd-kiállí­tásnak jövőbe mutató szála is lett, hiszen a világ jó néhány éven át fokozottan fog figyelni erre a régióra. Eötvös pedig – tudományos és közéleti érdemei mellett, 3D-fotográfusi hobbija révén – elévülhetetlen szerepet játszott e varázslatosan szép vidék tájtörténeti bemutatásában.

Az augusztus 9-i megnyitón Magyarországról jelen volt többek az Eötvös 100 koordinációs testület elnöke (Szarka László Csaba), a Magyar Geofizikusok Egyesülete elnöke (zelei Gábor), és a MTA Könyvtár és Információs Központ két munkatársa, Babus Antal és Molnár Andrea. Az Eötvös-kiállí­tás nagyszerű háttérprogramot nyújt több jeles toblachi program résztvevőinek, í­gy például augusztus 21-én a világ talán leghí­resebb hegymászója, Reinhold Messner által a Drei zinnen első (1869-es) megmászásáról szóló film ősbemutatója nézői számára.

A ROLAND EÖTVÖS: Stereographische Fotografien aus den Dolomiten (1875-1915) cí­mű kiállí­tás 2019. szeptember 21-ig tekinthető meg a Johannes Haus Galériában (St. Johannes Str. 25a, Toblach/Dobbiaco), egy kisebb háttérkiállí­tás pedig a Hans Glauber Könyvtárban látható (Gebrüder Baur Str. 5b, Toblach/Dobbiaco). Eötvös Loránd hegymászó tevékenységéről az Eötvös Loránd-emlékév januári nyitórendezvényén (https://eotvos100.hu/hu/page/nyitorendezveny) Kis Domokos Dániel tartott előadást. Regály zsolt csillagász-kutató pedig – ugyanitt és az áprilisi Eötvös-emléknapon is – bemutatta a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat Eötvös Loránd Emlékgyűjteményben található fényképek digitálisan átalakí­tott tömörlátvány-változatát. (Az interneten a https://eotvos100.hu/hu/page/tomorlatvany_kepek cí­m alatt Eötvösnek mintegy 150 sztereo-fényképe tekinthető meg.)  Szabó zoltán: Eötvös Loránd, a reneszánsz lelkületű tudós (Magyar Geofizika, 56. évf., 2015, 4. szám, 209-220) többek között az Innerkofler hegyivezető-fivérekkel való kapcsolatába is betekintést enged. Német nyelven leginkább Wolfgang Strobl 2017-ben megjelent Schluderbachi vendégek (Zu Gast in Schluderbach) cí­mű könyve ajánlható.