Város a hegyen

Vetí­tő csatorna: HBO, Alkotó: Chuck MacLean
Főszereplők: Kevin Bacon, Aldis Hodge, Amanda Clayton, Cathy Moriarty, Kevin Dunn

Bár Ben Affleck kaliforniai születésű, neve mégis összenőtt Bostonnal. A meglehetősen regényes történelmű városhoz több szálon is kötődik a szí­nész-rendező-forgatókönyví­ró, hiszen már a Good Will Hunting is itt játszódott – amelynek scriptjéért Matt Damonnal megosztva Oscar-dí­jat kapott. Azóta három  saját rendezésében is visszatért ide (Hideg nyomon, Tolvajok városa, Az éjszaka törvénye), vagy hát, inkább fogalmazzunk úgy: Affleck sosem szakadt el Bostontól.
A Showtime kábelcsatorna új sorozatáért – amely Boston egyik legismertebb “becenevét” emelte be cí­mnek – ugyan Chuck MacLean felel kreátorként és producerként, de olyan nevek is felbukkannak mellette, mint James Mangold, Michael Cuesta, vagy a régi barát-harcostárs Damon, ám a produkció alapötlete Ben Affleckhez köthető. A kilencvenes években rendkí­vül nehéz idők jártak arrafelé: a politika ki sem látott a korrupciós ügyekből, a rendőrség és az afroamerikai közösség közti feszültség már-már polgárháborús helyzettel fenyegetett. A Város a hegyen ebben a közegben mozgatja figuráit – egy igencsak különleges, első blikkre együttműködésre képtelen duóval a középpontban.
Kevin Bacon alakí­tja hibátlanul az öntörvényű, kétes erkölcsű FBI-nagykutyát, Jackie Rohrt, aki leginkább azzal szerzett hí­rnevet és hatalmat magának, hogy annak idején elkapott egy maffiafőnököt. Mestere a helyezkedésnek és a manipulációnak: látszólag csak az érdekli, hogy kedvére halászhasson Boston zavarosában. Egy napon összetűzésbe kerül a feltörekvő, fiatal kerületi ügyésszel, Decourcy Warddal (Aldis Hodge), aki nem csak önfejű és arrogáns, de –, s ez annak idején több szinten is feszültséget hordozott magában – fekete is. Rohr és Ward viszonylag hosszú ideig kóstolgatják egymást, aztán egy bonyolult szövetű rablássorozat kapcsán összefognak.
A Város a hegyen hangnemében, stí­lusában abszolút felismerhető Affleck empatikusan is tárgyilagos viszonya Bostonnal, és sokat elárul minőségéről az is, hogy számos ponton eszünkbe juthat a sorozattörténelem legfontosabb zsaruszériája, a Drót: a Baltimore-ban játszódó kultikus alkotás alapossága, részletgazdagsága máig etalon a műfajban, s Affleckék vállalása mindenképpen méltó a nagy elődhöz. Még úgy is, hogy a Város a hegyen kevesebb karaktert mozgat, mint David Simon egykori sorozata, és műfajilag is kiszámí­thatóbb – de egészen kiválók benne a szí­nészek, s a miliő egy pillanat alatt beszippanthatja a nézőt. A 10 részes első évad augusztus közepén ér véget – még nem jelentették be a folytatást, ám ha a Showtime főnökei eszüknél vannak, hamarosan megrendelik a második szezont is.