Megjelent az IPM januári száma!


Interpress Magazin ‒ A gondolkodó ember lapjaA szcientológiasztori
Kétrészes sorozatunk első cikkében bemutatjuk a Szcientológia Egyház létrehozóját, a szervezet múltját, alaptanait, és megágyazunk a második részben sorra kerülő találgatásoknak, amelyek azt próbálják körülírni, hogy kik is ők és mit akarnak.

Macskák uralják az internetet
Nem kell kommunikációkutatónak lenni ahhoz, hogy feltűnjön, a legnépszerűbb képek és videók az interneten az állatosak: úgy tűnik, mintha a macskák uralnák a terepet. Cikkünkből kiderül, hogy miért szeretik őket ennyire a felhasználók.

Gyógyító számok: Járványok és közösségi immunitás
A matematikai módszerek alkalmazása az orvoslásban mindössze néhány száz éves múltra tekint vissza. Először talán a különféle gyógyszerkísérletek eredményei jutnak eszünkbe: ha a 100 gyógyszerrel kezelt betegből 19 halt meg, a 100 gyógyszert nem kapóból viszont 21, akkor mondhatjuk, hogy hat a gyógyszer? E kérdésre akkor tudunk szabatos választ adni, ha értjük a véletlen jelenségek viselkedését, ami természetesen matematikai .

Parazitaépítészet és miniatűr lakások
Az elmúlt évtizedekben alapjaiban változott meg a városi ember életmódja. A hagyományos családmodell, a családalapítás időbeli kitolódása, a fiatalok tanulmányi és pályakezdő éveinek elnyúlása és végül az ezekkel összefüggő számos ökológiai és ökonómiai tényező a városi lakhatás és térhasználat módjait is átformálja. A nagyvárosokban növekvő lakósűrűség és a munkaerő koncentrációja általi újabb igények alakították ki a „kis ház mozgalmat".

Hétköznapi harci gázok
Ki ne hallott volna már a mérges gázok harcászati felhasználásáról. A vegyi fegyverek bevetésének gondolata szinte egyidős az emberiség írott történelmével. Azt azonban kevesen tudják, hogy ezeknek a harci gázoknak egy része jelentős szerepet játszik hétköznapi életünkben is. Közülük néhányat tudatosan használunk, néha viszont teljesen tudattalanul kerülünk szembe velük, ami nemritkán komoly problémák forrása. Fontos tehát kicsit közelebbről megismerkednünk velük.

 

---------------------------------

Az IPM-et keresse az újságárusoknál, benzinkutakon, hipermarketekben!


IPM előfizetés, akár 32% kedvezménnyel! >>>Hozzászólások