A német gazdasági csoda

A második világháború végén Németország romokban hevert, az infrastruktúra, a lakásállomány, a közellátás katasztrofális állapotban volt. A négy megszállási övezetből 1949-ben két önálló államként megszilárduló országrészek a politikai rendszerek ellentétei mellett azok gazdasági, kulturális különbségeit is egyre inkább nyilvánvalóvá tették. A Marshall-segélyt elfogadó NSZK a gazdasági csoda éveit élte, az újjáépítés után virágzásnak indult a gazdaság, a kiépülő jóléti állam és fogyasztói társadalom bősége tömegek számára hozta el az addig soha nem ismert magas életszínvonalat.

Alig tíz évvel később már rá sem lehetett ismerni az országra - legalábbis annak nyugati felére: a német gazdasági csoda, a Wirtschaftswunder hátterében pénzreform és jelentős gazdasági fejlődés állt, ám ez elképesztő változásokat hozott a hétköznapok világában is. A háborút követő nyomor és éhezés évei után elérhetővé váltak olyan termékek, amelyek korábban csak a leggazdagabbak számára voltak megfizethetők, gombamód épültek a lakások, robbanásszerű és látványos volt a jólét megjelenése.

A háború utáni évekA teljes cikk az IPM 2017/12 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Hozzászólások