Mi volt a baj a Los Angeles-i Disney Hall-lal?

2003 októberében nyitották meg Los Angelesben a 2200 fő befogadására alkalmas óriási Walt Disney Concert Hallt, amely a környék legérdekesebb épülete lett. Volt azonban egy kis baj vele.

A tervező, Frank Gehry eredetileg kőborítással képzelte el az épületet, de költségcsökkentési okokból végül csillogó rozsdamentes acélt használtak hozzá. Az épület legnagyobb részét matt felületű acéllemezzel borították, néhány helyen azonban tükörfényes anyagot alkalmaztak. A hatalmas ívelt felületek azonban parabolatükörként gyűjtötték össze a nap fényét és hőjét, a közeli lakókat bántotta a vakító fényesség, az acélfelületek által összegyűjtött és koncentrált hő miatt pedig sok lakásban a többszörösére növekedett a légkondicionálásra fordított költség. A közeli járdákon forró foltok alakultak ki, és számos közlekedési balesetet okoztak az elvakított autósok. A megoldás végül is az lett, hogy az érintett felületeket egy kétlépéses csiszolási eljárással mattá tették, így azok immár nem egy pontba verik vissza a nap sugarait, hanem szétszórják őket. A javítás költsége 90 000 dollár volt, az esetet pedig a legnagyobb mérnöki bakik között tartják számon.




Hozzászólások