Dilis diktátorok - Korunk legőrültebb zsarnokai

A történelem során gyakran kerültek vezető politikai tisztségbe olyan emberek, akik azt követően foggal-körömmel ragaszkodtak a hatalomhoz. Többségük kezdetben még észszerű rendeletekkel igyekezett jobbá tenni állampolgárai sorsát, az évek múlásával azonban a személyiségük szinte kivétel nélkül kisebb-nagyobb torzuláson ment át.

Számos szakember elmélkedett már azon, hogy a tyúk vagy a tojás volt-e előbb, azaz valaki eleve zsarnoki hajlamokkal születik, vagy egy sajátos környezetben szocializálódva alakul át a gondolkodása. Más megfogalmazásban: vajon a hatalom torzítja el a személyiséget, avagy egy jellegzetes személyiségtípus az, amely mindenáron a hatalom megszerzésére törekszik. Mindkét hipotézis hívei tanulmányok tucatjaival támasztották már alá saját elméletük igazságát, ezért nem is célom állást foglalni e kérdésben. Annál is inkább, mert több m...

A teljes cikk az IPM 2017/8 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Hozzászólások