Hogyan védik a skandinávok a környezetet?

Amikor Skandináviáról és a környezetvédelemről beszélünk fontos tudnunk hogy az ott élő emberek rendkívül figyelnek a környezetvédelemre és előre gondolkodnak, hogy mik azok a fontos lépések amikkel megelőzhetik a környezet szennyezést. Dánia például vezető szerepet tölt be a szélenergia-felhasználásban és a közlekedési infrastruktúrájuk is kiváló.

Az első dolog, ami a legtöbb embernek eszébe jut a Skandináv országokról az nem más mint a nagy múltra visszatekintő biciklis kultúra. A legtöbb ember biciklivel közlekedik mindenhova, legyen az egy bevásárlás, egy családi kirándulás de még egy reggeli munkába menetel is egy hideg, esős napon.
A legtöbben elsősorban nem a környezetvédelem miatt, hanem leginkább a szabad érzés és az egészség megőrzése végett kerékpároznak mindenhova. A nagyvárosokban a cégek óriásplakátokon reklámozzák termékeit, miközben a biciklivel közlekedő emberekre hívják fel a figyelmet. Ezzel a módszerrel próbálják elérni, hogy minél többen használjanak biciklit a mindennapokban autók helyett és tisztább, élhetőbb városok alakuljanak ki szerte a világon.
Dániában számtalan újrahasznosító központot hoztak létre, ami nagy mértékben elő segíti a környezetvédelmet. A műanyag vizes palackoktól kezdve a dobozos sörön át a különböző konzerv dobozokig mindent vissza lehet váltani a legtöbb nagy közértben és a szupermarketben egyaránt. Minden visszaváltott darabért pár korona apró pénzt adnak, ami a környezetvédelmen kívül kiváló motiváció, hogy miért vigyék vissza a dobozokat az ott élők. A legtöbb skandináv munkahelyen, mint például a Trendhimnél is nagy mértékben figyelnek a környezetvédelemre.
Külön gyüjtik a papír szemetet, az étel maradékot, a műanyag flakonokat és az üditős dobozokat egyaránt. Így sokkal könnyebben és hatékonyabban tudják elszállítani a megmaradt hulladékokat a vállalatoktól.
Egy 2015-ben hozott rendeletet szerint Dániában az elektomos autókra nem kell adót és parkoló díjat fizetni. Ennek hatására egyre többen és többen vesznek elektomos autót, ami nagy százalékban csökkenti a környezet szennyezését.
A sok pozitív és példamutató környezetvédelmi szokás mellett azonban fontos megemlíteni, hogy Dániában rengeteg ruhaszemetet halmoznak fel az ott élők. Egy egyszerű, pamutból készült pólónak az előállítási költsége 22 korona, ami körülbelül 880 forintnak felel meg. Ez elég magas összeg és azt is fontos tudni, hogy minden egyes dán ember átlagosan 16 kg ruhát használ el egy évben.
A dán környezetvédelmi miniszterelnök szerint mindenki tud olyan lépéseket tenni, amivel védi a környezetét mint például, hogy igyekszik megfelelő minőségű ruhákat vásárolni, amiket hosszabb ideig lehet hordani, ezzel nem halmozva fel annyi szemetet.
A másik nagyon lényeges dolog, hogy Skandináviában a lehető legkevesebb területet szeretnék beépíteni az országokból, így a legtöbb autó pálya kizárólag kétszer két sávos.
Azon kívül, hogy évek óta a Skandináv országok számítanak a legboldogabb országoknak a világon, a környezetvédelemre is ugyanakkora hangsúlyt próbálnak fektetni, mint a boldogságukra.

(Támogatott tartalom.)


Hozzászólások