Az orvoslás fejlődése a két világháború között

A két világháború közötti időszakban nemzetközi és magyar vonatkozásban is figyelemre méltó változások következtek be az egészségügyben. Az orvostudomány fejlődésének egyik alapját az erre az időpontra már körülbelül fél évszázados és az akkori fejlett világ különböző régióiban nem túl nagy eltérésekkel elfogadott közegészségügyi törvények képezték.

Ez magával hozta a kórházkultúra színvonalának emelkedését, az egészségügyi intézmények hálózatának minden eddiginél fokozottabb bővítését, illetve ebben az időszakban bontakozott ki a műszeres és laboratóriumi diagnosztika, megsokszorozódott a gyógyszer-különlegességek száma, és kiszélesedett a sebészet területe is.
A kibontakozás egyik pillére volt az újult erővel megindult kórházfejlesztés mellett a jelentős állami támogatásokkal folytatott és részben az első világháború tapasztalatain alapuló laboratóriumi kutatómunka és annak eredm...

A teljes cikk az IPM 2016/3 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Hozzászólások