A Babington-összeesküvés

Minden idők legnagyobb kémmestere, Francis Walsingham embere, Thomas Phelippes, a 16. század egyik legjobb kódfejtője eredményesen fejtette meg az I. Erzsébet angol királynő életére törő katolikus összeesküvők rejtjeleit. Ez volt a világtörténelem egyik legnagyobb hatású fejtése. Ha nem történik meg, könnyen lehet, hogy Anglia később nem válik nagyhatalommá, a brit nemzetközösség és az anglikán egyházak szövetsége sem születik meg, és egészen másként alakul a történelem.

1587 februárjában járunk. Mintegy háromszázan gyűltek össze az angliai Fotheringhay-kastély nagytermében, hogy tanúi legyenek egy fiatal nő kivégzésének. Miközben a peterborough-i esperes előmondta az imát, Stuart Mária fennhangon az angol katolikus egyház, a fia és I. Erzsébet üdvéért fohászkodott. Családja mottójával - „Végemben a kezdetem" - a szívében higgadtan közeledett a hóhér tőkéjéhez. Felkiáltott: „In manus tuas domine!" (A kezedbe ajánlom magam, Uram!), majd rezzenéstelenül tűrte, hogy a hóhér bár...

A teljes cikk az IPM 2016/3 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Hozzászólások