Igaz történet alapján – Vesztesnek születtek

Igaz történet alapján. Ez a kifejezés Hollywood egyik kedvenc hí­vószava, mely szinte minden filmet érdekesebbé tesz. De vajon mi az igazság? Lehet a valóság izgalmasabb, mint a film? Hubai Gergely új sorozatának első cikke a calgaryi téli olimpia vesztes főhőseiről szól, akiket az életükből készült filmek tettek halhatatlanná.

Az amerikai filmipar egyik kedvenc témája az úgy nevezett underdog sztori, melyben esélytelen emberek vagy csapatok érnek el fantasztikus sporteredményeket. A film több mint százéves története során már szinte minden sportághoz készült egy-egy klasszikus underdog film, kezdve az ökölví­vástól (Rocky) a kosárlabdán át (A legjobb dobás) az amerikai fociig (Mindent a győzelemért!). A formula minden esetben ugyanaz: egy látszólag esélytelen sportoló emberfeletti munka árán elér saját sportága csúcsára, miközben minden visszatartja, és még magánéleti gondokkal is meg kell küzdenie. A közönség könnyebben azonosul egy ilyen vesztessel, hiszen pár pillanatra úgy érezheti, hogy kemény munkával egy ilyen eredmény akár még neki is sikerülhet. A hatás persze még erősebb, ha a film elején vagy végén megjelenik az “igaz történet alapján” felirat, hiszen í­gy még hihetőbbé, még életszerűbbé válik a történet. Ahogy azonban az ilyen filmeknél mindig megtörténik, a valóság sokkal összetettebb, mint egy három felvonásra osztott hollywoodi forgatókönyv.

Eddie, a sas: Nagy-Britannia hőse

Hamarosan nálunk is mozikba kerül a téli sportok legnagyobb és talán leghihetetlenebb underdog története, melynek főszereplője Eddie Edwards, becenevén “The Eagle”. A nem túl atletikus, sokdioptriás szemüvegben próbálkozó Eddie a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kvalifikációs szabályrendszerének tökéletlenségeit kihasználva képviselte Nagy-Britanniát az 1988-as olimpián Calgaryban – egyben ő volt az első brit sí­ugró, aki valaha rajthoz állt az ötkarikás játékokon. Személyét az tette halhatatlanná, hogy testileg teljesen alkalmatlan volt a sí­ugrásra, viszont biztos utolsóként sem adta fel a küzdelmet. Edwards igazi nemzeti hőssé vált, a “komoly” sí­ugrók számára azonban megalázó volt, hogy egy amatőr ügyetlenkedése teljesen ellopta a show-t. A szövetség szerint a brit induló gúnyt űzött a versenyből, ráadásul a médiában teljesen elfeledkeztek a három aranyérmet begyűjtő finn csapatról, illetve az érmesekről. Nyilván a tény, hogy Eddie most saját filmet kap, szintén fájó pont a szövetségnek, ám lehet, hogy a felemelő történet pozití­v változást is hozhat a sportág népszerűségében. Habár a Taron Egerton és Hugh Jackman főszereplésével készült filmváltozat (Eddie, a sas) szintén görbe tükröt tart a főhős “sikerei” elé, nyilván a pátosz sem hiányozhat a történetből – néhány részlet azonban igen.