Igaz történet alapján – Vesztesnek születtek

Igaz történet alapján. Ez a kifejezés Hollywood egyik kedvenc hívószava, mely szinte minden filmet érdekesebbé tesz. De vajon mi az igazság? Lehet a valóság izgalmasabb, mint a film? Hubai Gergely új sorozatának első cikke a calgaryi téli olimpia vesztes főhőseiről szól, akiket az életükből készült filmek tettek halhatatlanná.

Az amerikai filmipar egyik kedvenc témája az úgy nevezett underdog sztori, melyben esélytelen emberek vagy csapatok érnek el fantasztikus sporteredményeket. A film több mint százéves története során már szinte minden sportághoz készült egy-egy klasszikus underdog film, kezdve az ökölvívástól (Rocky) a kosárlabdán át (A legjobb dobás) az amerikai fociig (Mindent a győzelemért!). A formula minden esetben ugyanaz: egy látszólag esélytelen sportoló emberfeletti munka árán elér saját sportága csúcsára, miközben minden visszatartja, és még magánéleti gondokkal is me...

A teljes cikk az IPM 2016/3 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Hozzászólások