A szkütalé és a fésűs módszer

Évezredeken át királyok és királynők támaszkodtak birodalmaik irányításában a titkos hálózatokra. A rejtjelezők ott voltak a háttérben, lépten-nyomon szerepet játszottak a történelemben. Most olyan módszereket mutatok be, amelyekkel csintalan gyerekek akár az iskolapadban is játszhatnak, de valamikor csaták kimenetele, uralkodók sorsa, politikai cselszövések eredménye múlt rajtuk.

A klasszikus titkosító (kriptográfiai) eljárások alapjában két csoportba sorolhatók: helyettesítéses módszerek és keverő titkosítók. A helyettesítéses eljárások során a szöveg részeit (legegyszerűbb esetben a betűit) más jelekkel helyettesítik. Aki nem ismeri a jelek jelentését, az nem tudja elolvasni a szöveget. Tulajdonképpen egy monoalfabetikus betűhelyettesítést használ az is, aki rovásírással ír. E módszerek megfejtése ma már nem jelent különösebb kihívást, látunk majd rá példát. A keverő titkosítók a betűk alakját nem változtatják meg, el...

A teljes cikk az IPM 2015/10 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Hozzászólások