Az ókori Egyiptom Napóleonja

III. Thotmesz Menkheperré, a 18. dinasztia ötödik uralkodója kiváló katonai stratéga és rettenthetetlen harcos volt, a legyőzött ellenséggel szemben pedig határozott és kemény, ám soha nem szükségtelenül kegyetlen. A fáraót, akit az ókori Egyiptom legnagyobb hadvezérének tartanak, gyakran hasonlítják Napóleonhoz. Van azonban egy fontos különbség kettejük között: a krónikák szerint Thotmesz sohasem vesztett csatát.

II. Thotmesz fáraónak főfeleségétől, Hatsepszut királynétól nem született fiúörököse, ezért egy mellékfeleségétől született két-három éves kisgyermeket, a későbbi III. Thotmeszt tette meg utódjává. II. Thotmesz korai halála után nagynénje és egyben mostohaanyja, Hatsepszut eleinte régensként kormányzott a kiskorú uralkodó helyett, ám néhány év múlva társuralkodóvá lépett elő és egészen haláláig a ritka női fáraók egyikeként ült Egyiptom trónján Thotmesz mellett (lásd IPM 2015. szeptember).
A társuralkodás hosszú éveinek...

A teljes cikk az IPM 2015/10 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Hozzászólások