Nyomozó teológusok – a középkori inkvizíció 1. rész

Ha középkor, akkor inkvizíció; ha középkori inkvizíció, akkor kínvallatás, boszorkányok és máglyahalál, Jeanne d'Arc és a templomosok, sok százezer vagy millió áldozat. Ezekkel a témákkal találkozhatunk például az interneten, és persze nagyon sok képpel kegyetlen kivégzésekről, furfangos kínzóeszközökről, fekete ruhába burkolózó, tébolyult tekintetű inkvizítorokról.

Számos irodalmi mű, képi ábrázolás, film, ismeretterjesztő munka használja az inkvizíció toposzát, ha valami nagyon félelmeteset és kegyetlent szeretne bemutatni.
Az elterjedt túlzó kép szerint az inkvizíció a pápaság fegyvereként működött a középkortól kezdve a katolikus egyház belső és külső ellenségeinek felkutatására és kiirtására. Az eljárást eleve úgy alakították ki, hogy a vádlottnak ne nagyon legyen esélye: nem tudhatta meg, milyen vádakat hoztak fel ellene, és nem ismerhette meg az őt bevádolókat sem. Ehhez kapcsol...

A teljes cikk az IPM 2015/10 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Hozzászólások