Gazdasági lobbik a Kádár-rendszerben 3.

Mi jut eszünkbe, ha Bissau-Guineáról, erről az apró afrikai országról hallunk? A gyarmatosítás? Az újkor egyik legnagyobb rabszolgapiaca? A polgárháborúk? Bármelyik gondolat helyénvaló lenne, de mi sokkal inkább korrupcióra, pénzmosásra és más gyanús üzelmekre gondolunk, amelyek ráadásul nem is a nyugat-afrikai országgal kapcsolatosak, hanem hazánkkal.

Kissé értetlenkedve hallgattuk a híreket arról, hogy egy korábban nálunk szinte ismeretlen országban kiállított - feltehetően hamis - útlevél segítségével ismert politikusok nyitnak bankszámlákat Magyarországon, hogy olyan pénzeket helyezzenek el rajta, amelynek eredetéről és rendeltetéséről csak sejtéseink lehetnek, de biztosat - gyanítom - soha nem fogunk megtudni. Elsősorban persze arra kíváncsi ilyenkor az emberfia, hogy miképpen lehet ekkora vagyonhoz hozzájutni, de aztán elég hamar megfogalmazódik bennünk a kérdés: miért pont Bissau-Guinea? Egyrészről a v...

A teljes cikk az IPM 2015/10 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Hozzászólások