Puskaporos innovációk

Túlélőknek és leszármazottaiknak szívbemarkolóan fájdalmasak a világháború emlékei, de a vészkorszak - olykor gyilkos szándékból született - kutatási eredményei, fejlesztései ma is velünk élnek. Olyan innovációk, amelyeket ugyan katonai célra hoztak létre, de polgári mindennapjaink elengedhetetlen részeivé váltak. Az űrhajózáshoz szükséges rakétatechnika kifejlesztésével, jövőnk alakítóivá, az emberiség túlélésének segítőivé is váltak. E szerteágazó arzenálból a harmadik dimenziót érintő fejlesztésekből szemezgettünk Punka György repüléstörténeti szakíró segítségével.

Élet, halál sem számít, csak a cél: más nemzetek, államok leigázása. A háborúkban talán ez a legborzasztóbb, hogy megszűnnek a korlátok, az erkölcsi, jogi szabályok. Ebben a gyilkos küzdelemben, amelyben minden eszközt, tudást, tudományos eredményt is gátlás nélkül felhasználnak, olyan aprónak tűnő újítások is történelmi jelentőségűvé válhatnak, mint a harci repülőgépek borítása.
Mai szemmel megmosolyogtatóak az első világháborús fényképeken, a korabeli filmhíradókban a félelmetes vászonborítású katonai „harci" gépek. A harmincas-neg...

A teljes cikk az IPM 2015/10 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Hozzászólások