A szakértő úr lefagyott

Igazi újságí­rói rémálom az, amikor egy szituáció egyszerre tragikus és komikus, mert ezeken nem illik nevetni, de még megí­rni sem ildomos. A tőzsdei cégek közgyűlésein sok ilyet átélhettem. De igazi rémálom az is, ha egy éppen előadást tartó partnerünknek egyszer csak elmegy a kedve az egésztől, vagy ha a technika hagy cserben minket.

Morbid történet részese voltam egyszer a magyar tőkepiac hőskorában, Tiszavasváriban, az Alkaloida gyógyszercég közgyűlésén. A Magyar íllam (akkor még íPV) képviselője azzal a mandátummal érkezett a tulajdonosi fórumra, hogy ő semmiben sem támogathatja az igazgatóság előterjesztéseit. Felállt a cég vezérigazgatója és elmondta, hogy a felügyelő bizottság egyik tagja, Bodnár Ferenc, a munkavállalók képviselője sajnálatos módon elhalálozott. Az Alkaloida alapszabálya szerint a közgyűlésnek még a haláleseteknél is el kell fogadnia azt, hogy az adott fb-tag már nem fb-tag többé. Mindezt elmondta a vezérigazgató, majd szavazásra bocsátotta a kérdést. Az íPV jelen levő bölcs képviselője nemmel szavazott, vagyis nem fogadta el az elhunyt Bodnár úr távozását az fb-ből. Hiszen ő pontos utasí­tást kapott. Az Alkaloidával csak az úgynevezett telefonos kereskedésben lehetett üzletelni, csak egy tőzsdei í­géret maradt, végül soha nem került be a Budapesti Értéktőzsdére, í­gy később nem követtem, hogy mi lett a jogi megoldása az állam által az fb-ben tartott halott ember történetének.
Az újságí­rói munkának vannak kevésbé tényfeltáró jellegű elemei, tőzsdei újságí­róként ilyen volt életem egy szakaszában a közgyűlési tudósí­tás, sok különös történet maradt meg bennem ebből az időből.