Moszkva legendás éjszakái

Amikor a 90-es évek legelején először jártam Moszkvában, meglehetősen tapasztalatlan voltam. Október elején nálunk későnyári idő volt, úgyhogy kabát nélkül mentem, félcipőben. Vízum nem kellett, meghívólevem meg nem volt, de bejutottam, mert kidumáltam magam. Csak egy nagy táskát vittem magammal, tíz BETA kazettával, meg némi dollárt, hisz a feladatom egyértelműnek tűnt: izgalmas anyagokat kell vinnem a Megáll az ész! és a Hellóo, világ! című új sorozatokhoz.

Gyorsan szert tettem egy helyi haverra, lett hamar kamera, gázüzemű Zsiguli, mikrofon és operatőr. Forgattam filmet a Fjodorov-klinikáról, ahol először gyógyították metszéssel a rövidlátást, készítettem interjút az első orosz rap énekessel, aki két szót tudott angolul, és azt minden számába belevette, kalandos hetek voltak ezek. A GUM áruház még szocialista nagyáruház volt (ma már luxuspláza), itt vettem két pár zoknit, mert szakadt a hó, és a félcipőben borzasztóan fázott a lábam. Az első szinten egyszerűbb ruhákat lehetett kapni, meg borost...

A teljes cikk az IPM 2015/10 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Hozzászólások