Szulejmán szívének nyomában

2016-ban lesz Szigetvár ostromának és Szulejmán halálának 450. évfordulója. A város azonban már évek óta az érdeklődés középpontjában áll, és nagy erőkkel folynak a kutatások az egykor sokat látogatott muszlim zarándokhely, Szulejmán türbéje után. Schmidt Anikó cikkéből kiderül, hogy mit lehet tudni a titokzatos sír helyéről.

A síremléket a híres uralkodó fia, Szelim szultán ott emeltette, ahová apja szívét és belső szerveit - a korabeli kútfők szerint - egy aranyedénybe zárva a hadjárat idején nagy titokban eltemették. A türbének azonban ma már nyoma sincs: a haditanács 1693 tavaszán értesült arról, hogy Szulejmán síremlékét elbontották, köveit pedig széthordták. A tanúvallomások jegyzőkönyveiből és Szigetvár parancsnokának, Gabriele di Vecchinek a jelentéseiből kiderül, hogy a fehér márványból készült sírkápolnát egyik beosztottja, Gallo T'esch élelmezési tiszt...

A teljes cikk az IPM 2015/10 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Hozzászólások