Eltemetett mikrovilág

A templom boltívei alatt szokatlan jelenet zajlik: mikrobiológusok egy kis csoportja „űrhajósruhában" topogva várakozik, míg néhány munkás nagy nehezen, fémgyűrűk segítségével megemeli a templom padlójába süllyesztett több mázsás márványlapot. Most feltárul a kripta bejárata, és a régmúlt korok lehelete száll fel belőle. Hányszor lépkedtünk a katedrálisok padlójába illesztett, fényesre koptatott sírköveken, elmosódott felirataikon, míg az üvegablakok színjátékát csodáltuk! Nem sokat gondolkodtunk azon , hogy mi lehet a lábunk alatt. Aki nem fél, tartson velünk a mélybe, az eltemetett mikrobák közé.

A mikroszkópikus méretű maradványokkal a régészeti növénytan mikro-archaeobotanikának nevezett ága foglalkozik. E terület művelői között azonban gyakran feltűnnek mikrobiológusok és igazságügyi szakértők is. Ami összehozza őket az, hogy csak mikroszkópi technika segítségével lehet megfejteni a múlt eltemetett titkait. A temetkezés célja a fertőzések, a kórokozók terjedésének megakadályozása. A kegyeleti rítusok és ceremóniák miatt azonban ez az eredeti cél időnként a háttérbe szorult vagy talán el is felejtődött. Példa erre Mária Jozefa Antón...

A teljes cikk az IPM 2015/10 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Hozzászólások