Iskolai versenyen keresik a jövő hőseit

A fenntartható fejlődés és a természettudományok kapcsolatára fókuszáló iskolai versenyt hirdetnek középiskolásoknak. Célja, hogy megmutassa a fiataloknak a tudományok érdekes oldalait.

A Jövő Hősei Tudományos Verseny 2015. február 3-án indult el hazánkban, a BASF kelet-európai oktatóprogramjának részeként. Az immár negyedik éve sikeresen működő chemgeneration.com kémiai oktatóportálon meghirdetett verseny fővédnöke, Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke, aki szerint: “Jövő Hősei verseny célja, hogy a fenntarthatóság eszméit és az ebben fontos szerepet játszó természettudományokat már a fiatalabb korosztály is megismerje, és a valóságban is alkalmazni tudja. Bí­zunk benne, hogy a ma fiatal újí­tói a holnap tanárai és tudományos kutatói lehetnek.”

A BASF és szakmai partnerei által szervezett versenyen a jövő fiatal újí­tóit keresik, akik képesek a tudomány innovációit kreatí­van alkalmazni egy környezetbarát megoldás megvalósí­tására. A versenyben részt vevő középiskolás diákcsapatoknak egy hétköznapi problémát kell megoldaniuk fenntartható módon. Ez a probléma lehet akár az iskolában tapasztalható pazarló energiahasználat vagy a túl sok hulladéktermelés – a lényeg, hogy a megoldásra tudományos eszközöket használjanak fel. A diákok a felkészülés és a feladat megoldása közben döbbenhetnek rá arra, hogy a tudomány, és azon belül a kémia és a fizika milyen fontos eszköze a fenntartható fejlődésne.

“Tedd jobbá a világot a tudomány segí­tségévet!”

A Jövő Hősei Tudományos Versenyben a diákcsapatok feladata az, hogy csapatvezető tanáruk segí­tségével kiválasszanak egy környezetükben tapasztalt problémát, majd közösen analizálják, keressenek rá megoldásokat és valósí­tsák is meg az elképzelésüket.

Támogatva a felkészülést, a verseny szervezői oktatási segédanyagot készí­tettek diákok és tanárok számára. A közel száz oldalas, gazdagon illusztrált és ingyenesen letölthető kézikönyv a fenntarthatóság és a tudomány kapcsolatát tárja fel, olyan, a világunkat leginkább befolyásoló globális témakörökben, mint például az energiafelhasználás vagy az ivóví­z kérdése. A tudományos cikkek bemutatják a legfrissebb kutatási eredményeket és innovációkat, valamint sok érdekes adattal keltik fel a tanulók érdeklődését. A Fenntarthatósági kézikönyv ugyanakkor a tanárok munkáját is segí­ti, hiszen a nemzetközi kitekintést adó cikkekből ők is megismerhetik a legújabb tudományos eredményeket.
“A BASF 150 éves múltja során számos olyan technológiai felfedezést tett, melyek elősegí­tik a fenntartható fejlődést, kezdve a hatékonyabb energiafelhasználását segí­tő innovatí­v anyagoktól a korszerű és környezetkí­mélő autóalkatrészekig.” mondta Dr. Thomas Narbeshuber a BASF Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

A versenyre a diákok fenntartható megoldását bemutató videóval vagy prezentációval lehet nevezni a www.chemgeneration.com weboldalon, 2015. április 10-ig. A pályázatokat szakmai zsűri bí­rálja el és a legjobb csapatok értékes jutalmat kapnak. Emellett a legjobb ötleteket a nagyközönség is megismerheti, hiszen a diákcsapatok bemutathatják őket a BASF 150 éves évfordulója alkalmából rendezett innovációs roadshow magyarországi állomásán, április végén.