Eb, aki a vizes palackját meg nem eszi

Az ismert Mátyás király mesében a csavaros eszű juhász megeszi a leveseskanalát, de talán már nem kell sokat várni arra, hogy megjelenjenek a teljes mértékben környezetbarát, ehető víztárolási megoldások.

Az eldobható műanyag palackok okozzák talán az egyik legnagyobb hulladékkezelési és környezetvédelmi problémát. Csak Amerikában 50 milliárd palackot használnak el évente, amelyek egy része a hulladéktelepeken, másik része pedig a természetben és óriási hulladékszigeteket alkotva az óceánokon végzi. A londoni Imperial College kutatói jövőbe mutató megoldást dolgoztak ki, ugyanis előre gyártott, megtölthető palackok helyett a víz köré „növesztenek" olyan burkolatot, amely annyira környezetbarát, hogy akár meg is ehető. Kísérletükben egy kisebb jégdarabot kalcium-klorid fürdőbe mártottak, majd barna alga kivonatával vontak be. Így egy vékony, zselészerű réteg jött létre a jég felületén, amely a már megolvadt vizet is képes magában tartani.

A végeredményként kapott puha falú zacskócskában a víz tárolható és szállítható, majd egy apró harapás után megiható belőle, külseje pedig a természetbe kerülve maradék nélkül lebomlik. (Az alaptechnológia nagyon hasonló a molekuláris gasztronómiában már régóta alkalmazott szferikációhoz, amelyben szintén algakivonat használatával állítanak elő szinte tetszőleges ételből zselészerű gömböcskéket.) A kísérletben előállított, Ooho névre keresztelt zacskócskák íze nem kifejezetten kellemes, valamint zselés állaga sem túlzottan bizalomgerjesztő, így lehet, hogy jelen állapotában kevesen akadnának, akik elfogyasztanák, e problémák megoldása így még feladatot ad a kutatók számára. A technológia nem alkalmas nagyobb mennyiségű víz tárolására, de már az is nagy előrelépés lenne, ha a jövőben a személyi fogyasztásra használatos kisebb vízadagokat PET-palackok helyett ilyenekben lehetne elhelyezni.

www.smithsonianmag.com


Hozzászólások