Alrovat - Hírek

Nemzetközi víztechnológiai seregszemle Nagykanizsán

A víz a jövő legfontosabb ásványkincsévé fog válni, ezért egyre inkább felértékelődnek a versenyképes vízkezelő és víztisztító technológiák. Az iparág hazai fejlesztéseiben élenjáró Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ 2019. október 10-én hatodik alkalommal rendezett nemzetközi tudományos konferenciát a témában, ahol tehetséges diákokat és ifjú kutatókat is díjaztak. Az eseményen az intézmény alapítójaként részt vett Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke is.

A Batthyány család nemzetépítő tevékenységét bemutató tudományos konferenciát tartottak Budapesten

Hagyományteremtő jelleggel „Batthyányak a haza védelmében a XV. századtól a Szabadságharcig" című tudományos konferenciát tartottak Budapesten. Az esemény a Magyar Batthyány Alapítvány szervezésében, excellenciás Batthyány-Strattmann Veronika hercegné személyes részvételével valósult meg, Áder János köztársasági elnök fővédnökségével. A nyitóbeszédek sorát Dr. Orbán Balázs a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, valamint Batthyány-Schmidt Margó, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke kezdte. A felszólaló szakértők a történelmi család nemzetépítő tevékenységét mutatták be, tudományos igényességgel.

Megjelent a Tudta-e? 5!

Már kapható az IPM legújabb különszáma, a Tudta-e? 5.

Megjelent az IPM Pszichológia második száma!

A téma iránti érdeklődésre való tekintettel a pszichológia területéről és határterületeiről szemezgettünk érdekességeket.

Tudatos nyersanyag-felhasználásra ösztönöz a Bay Zoltán Kutatóintézet által szervezett nemzetközi diákverseny

Alkalmazott kutatásokkal foglalkozó intézményként a Bay Zoltán Kutatóintézet fontosnak tartja a nyersanyagok felelős felhasználását, újrahasznosítását. A fenntartható jövő útját jelentő körforgásos gazdaságban a termékek alapanyagainak tervezett újrafelhasználása óriási lépést jelent társadalmunk ökológiai lábnyomának csökkentése felé. E cél érdekében nemzetközi edukációs projektet szervezett a V4 országok iskolái számára, melynek döntőjét szeptember 27-én, a Kutatók Éjszakáján rendezték meg Budapesten.

Izgalmas programokkal vár a Bay Zoltán Kutatóintézet a Kutatók Éjszakáján

A Kutatók Éjszakája alkalmából újra több tucat olyan kutatóintézet, kutatócsoport és labor nyitja meg kapuit 2019. szeptember 27-én, amelyek legtöbbje máskor ritkán fogad látogatókat. Idén 25 esztendős a Bay Zoltán Kutatóintézet, amely az eseménysorozat egyik kiemelt szervezőjeként maga is látványos programokkal, érdekes kísérletekkel és interaktív játékokkal várja a tudomány világa iránt érdeklődőket három helyszínén: Budapesten, Szegeden és Miskolcon.

Megjelent az IPM októberi lapszáma!

Már kapható októberi számunk, mely többek között számtalan történelmi kitérőt tesz térben és időben, érintve a boszorkányüldözések témáját, a latin betűs írás kialakulását, a kaliforniai aranylázat és sok egyéb érdekes témát.

Termelővállalatok digitális átállását segíti az új hazai fejlesztésű IoT keretrendszer

Sikerrel zárult a NETvisor Zrt., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a CS-Process Mérnöki Kft. együttműködésében zajló, 835 millió forint összköltségű kétéves kutatás-fejlesztési projekt, amelyet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal több mint 635 millió forinttal támogatott. Az ipari-egyetemi konzorcium által kifejlesztett új IoT keretrendszer révén a termelővállalatok gyorsan és költséghatékonyan tudják átalakítani vagy bővíteni tevékenységüket a digitalizáció és az Ipar 4.0 elvárásai mentén.

Idén is megrendezik a Kutatók Éjszakáját!

Immár 14. éve kerül megrendezésre az ország legnagyobb tudomány és kutatói életpálya népszerűsítő eseménye.

Megjelent az IPM szeptemberi lapszáma!

Már kapható szeptemberi számunk, mely igen megosztó és érdekfeszítő témákkal foglalkozik, köztük a klónozás és a párhuzamos univerzum elméletével is!

Veszélyeztetett faj lehet a zsiráf!

Az előzetesen már elfogadott határozatot még jóvá kell hagyni a CITES augusztus 28-i ülésén is, ezután 30 nappal léphet majd életbe a szigorított zsiráfvédelmi előírás.

Fotókiállítás nyílt Dél-Tirolban Eötvös Loránd fényképeiből

A dél-tiroli Toblachban tárlat nyílt Eötvös Loránd 1875-1915 közötti sztereofényképeiből. A fotókiállítás szeptember 21-ig tekinthető meg.


Kedves Olvasóink!

A Facebook cenzúrázta az IPM címlapját

Megjelent az IPM augusztusi lapszáma!

Már kapható az augusztusi számunk, mely talán az eddigi legszínesebb, így sok érdekességgel, változatos témákkal és remek szerzőkkel várja az olvasót.

Megjelent a Tudta-e? 4!

Már kapható az IPM legújabb különszáma, a Tudta-e? 4.

Megjelent az IPM júliusi lapszáma!

Már kapható a júliusi számunk, nagyon sok érdekességgel és remek szerzőkkel.

ÚJ KÉPZÉST INDÍT A SEMMELWEIS EGYETEM A SZÖVETI TERÁPIÁK TERÜLETÉNA Semmelweis Egyetem a közép-európai régióban egyedülálló kurzust indít a szöveti terápiák területén idén szeptembertől, a 2019/20-as jubileumi tanévében.

Megjelent az IPM júniusi lapszáma!

Már kapható a júniusi számunk, nagyon sok érdekességgel és remek szerzőkkel.

Megjelent Az IPM Pszichológia különszáma!

A téma iránti érdeklődésre való tekintettel a pszichológia területéről és határterületeiről szemezgettünk érdekességeket.

2019-ben Dan Shechtman kapta a Neumann professzori címet

Idén Dan Shechtman, a kvázikristályok felfedezéséért 2011-ben Nobel-díjjal jutalmazott izraeli professzor tevékenységét ismerte el Neumann professzori címmel a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szenátusa.

Korábbi cikkeink