Alrovat - Archívum

Bod Péter Ákos: Nem szokványos gazdaságpolitikák

Szakmai berkekben nagyrészt konszenzus van a tekintetben, hogy a gazdasági válságot követően önvizsgálatra kényszerül a közgazdaságtan tudománya. Abban viszont kevésbé látszik a konszenzus, hogy miben is állna ez az önvizsgálat.

Kiosk

Az IPM étteremajánlója.

Áttörés lehet a skizofrénia kezelésében

Tudósok nemzetközi csoportja felfedezett 83 eddig ismeretlen gént, amely a skizofrénia kockázatával függhet össze.

A nagy víz partján

Fesztiválokkal kezdődik nálunk a nyár, Miskolcon operafesztivál, Pécsett POSzT, éves színházi találkozó, a Városmajorban színházi szemle, és az ember mégsem megy sehova. Mert minek menne? A hőség óriási, és ilyenkor a legjobb valami víz partján félájultan ejtőzni.

Európában a németeknél él a legtöbb elhízott ember

Német demográfusok szerint az 50 év felettiek körében 2030-ig 30-80 százalékkal nőhet az elhízottak száma Németországban.

Újra terjed a nyugat-nílusi láz

Ismét megjelent a nyugat-nílusi láz Szerbiában, az idei első esetet egy vajdasági, egészen pontosan óbecsei betegnél jegyezték fel – számolt be a szerb sajtó csütörtökön a belgrádi Batut Közegészségügyi Intézet jelentéséről.

Meteoritot talált a Marson az űrszonda

Először fedezett fel meteoritot a Marson a Curiosity űrszonda. A hatalmas, majdnem két méter széles, vastartalmú objektumnak a tudósok a Libanon nevet adták.

Légi irányítás távvezérléssel

Ma már semmi sem indokolja, hogy egy repülőtér vagy akár egy teljes ország repülőforgalmát helyből irányítsák, a feladat a világ másik végéről is megoldható.

Négyszárnyú dinoszauruszt találtak Kínában

A kínai-észak-koreai határtól nem messze 2012-ben talált csontok egy olyan, a raptorfélékhez tartozó ősállathoz tartoztak, ami tudott repülni, négy szárnya volt és a leghosszabb tollazata, amit valaha dinoszauruszoknál találtak.

Olajpálma miatt csökken néhány állat élettere

Egyre több új olajpálma-ültetvényt alakítanak ki Afrikában, ami azonban végzetes lehet az emberszabású majmok számára, élőhelyük ugyanis tökéletes helyszínt jelent az ültetvényekhez.

Útnak indult a Cygnus

Sikeresen útnak indították a Nemzetközi Űrállomás felé vasárnap az Orbital Sciences nevű amerikai társaság Cygnus elnevezésű teherűrhajóját.

Feketébb a feketénél

A brit cég által előállított szénszálas nanocsövekből megalkotott speciális anyag a látható fénynek mindössze a 0,035 százalékát nem nyeli el.

Hatvanéves repülőroncs került elő

Az amerikai légierő több mint 60 éve lezuhant kétmotoros repülőgépére bukkantak búvárrégészek az Ontario-tó mélyén.

Eltűnhetnek a vörös hajúak

Skót kutatók szerint eltűnhetnek a vörös hajú skótok. Aggodalomra azért nincs ok, hiszen mindez nem most, hanem majd néhány száz éven belül következhet be.

Vezeték nélküli pacemaker érkezhet

Egyelőre csak nyulakban, de már működik a miniatűr vezeték nélküli szívritmus szabályzó.

3 ezer éves sírt találtak Münchenben

A müncheni óváros eddigi legrégebbi, több mint 3 ezer éves sírját tárták fel német régészek. A késő bronzkori (i. e. 1350 és 1200 közötti) nyughelyre a müncheni Királyi Palota alatt bukkantak.

3000 km/órával száguldhat az új maglev vonat

A meglévő technológiák továbbfejlesztésével és légritkított alagút alkalmazásával akár 3000 km/órára növelhető a mágneses lebegtetésű vonatok sebessége.

Új medveállatkát fedeztek fel az Antarktiszon

Olasz kutatók bejelentették, hogy felfedeztek egy új, apró állatot az Antarktisz Viktória-földjén. Az állat a medvevállatkák törzsének tagja.

Mussolini Magyarországa

Benito Mussolini, fasiszta diktátor, a budapesti Nemzeti Színházban mutatkozott be drámaíróként. A két világháború között majdnem olyan sokan és sokat tudtak róla Magyarországon, mint saját hazájában. A magyarok még akkor is megértéssel viszonyultak hozzá, amikor Olaszországban hanyatlani kezdett népszerűsége. Hogyan lehetséges, hogy két nép örök időkre szóló baráti szerződést kössön egymással?

Mein Kampf

A 19. század utolsó harmadától kezdve szinte minden olyan ideológiai mozzanat rendelkezésre állt, amely az első világháború és következményei által okozott sokkhatással kiegészülve csak arra várt, hogy jöjjön valaki, aki képes azokat a megfelelő elegyben kiválogatni, közéjük tenni a szükséges kötőanyagot, s mindezt nemzetiszocializmusnak nevezi.

Korábbi cikkeink